Żegnam stary czy witam nowy?

Końcówka roku to czas podsumowań, refleksji, chwili zatrzymania. W najnowszym wpisie na blogu Agnieszka Bonar dzieli się swoimi przemyśleniami, m.in. pisze:
” … żegnając się ze starym rokiem nie liczę na to, że w nowym nie znajdę ponownie obszarów trudnych, przed którymi często chciałam schować się w 2021 – kwestii uchodźców, umierających ludzi w lesie, poniżanych kobiet, które próbowano pozbawić elementarnych praw do swojego ciała, nastolatków wpadających w depresję, niepewnej gospodarki i ekonomii, której często przeciętny człowiek nie pojmuje, a nie ma zaufania do polityków, którzy mogliby to nieco rozjaśnić.
Zostaną ze mną – z nami wszystkimi – też takie tematy jak obawa o wolne media, niezależne sądy, zmiany klimatu. I oczywiście pandemia. Ona także szybko nas nie opuści.”
Jak możemy”się ustawić” względem tego, co jest częścią naszej rzeczywistości, a jednocześnie – tak po ludzku – bywa bolesne? Poczytajcie.
Rozwój osobisty czy – jak to niektórzy nawet określają – duchowy, to specyficzny obszar w naszym życiu. To przestrzeń, która powoli przestaje być intymna, a staje się elementem stylu życia, jak sport czy zdrowa dieta.
Dla szukających książkowych upominków mamy dziś świeży wpis Agnieszki Bonar, która dziel się na Blogu Fundacji swoimi osobistymi wrażeniami z lektury niektórych tytułów dostępnych na madrosc.pl