Alexander Poraj- Żakiej

Alexander Poraj-Żakiej

Zen w codzienności to stała obecność w każdej chwili.

Alexander Poraj – Żakiej

Zen Alexandra to bezpośredniość w życiu codzienny, to stałe ćwiczenie obecności w jedności z tym co jest i jakie jest. Taka praktyka nie ma nic wspólnego z religią. Jest to postawa otwartości na głębokie poczucie samego siebie, jako nigdy nie odrębnego od tej Jednej Rzeczywistości.

Alexander Poraj-Żakiej urodził się w 1964 roku. Ukończył studia teologiczne i Religioznawstwo we Freiburgu (Niemcy) i Granadzie (Hiszpania) oraz otrzymał doktorat uniwersytetu we Freiburgu na temat „Struktura tożsamości w mistyce mistrza Eckcharda i w duchowości zen”.

Po odbyciu czteroletniego szkolenia terapeutycznego został prezesem sieci klinik psychosomatycznych z siedzibą w Berlinie. Stworzył także Akademię Psychosofii w Hiszpanii.

Po 20 latach praktyki zen został nauczycielem zen (2006r.) i w 2010r. otrzymał „inka” zostając mistrzem zen i jednym z trzech następców benedyktyna i mistrza zen Willigisa Jägera. Obecnie jest dyrektorem duchowym Centrum Uważności i Medytacji Benediktushof w Holzkirchen (Niemcy), który należy do największych ośrodków tego typu w Europie, założonego w 2003r.

Wejście do ośrodka Benediktushof.

Alexander jest również współinicjatorem niemieckiej Fundacji Mądrość Wschodu i Zachodu oraz Polsko–Niemieckiej Fundacji Willigisa Jägera. Razem z Willigisem Jägerem jest również inicjatorem powstania Instytutu Mądrość Wschodu i Zachodu utworzonym przy Uniwersytecie Alberta-Ludwika we Freiburgu.

W 2023 roku wspólnie z Agnieszką Bonar i Dawidem Sadulskim założył Fundację Pusta Chmura – Mądrość Zachodu i Wschodu. Więcej informacji tutaj.

Alexander Poraj-Żakiej prowadzi kursy i wykłady w całej Europie. W Polsce prowadzi cykl warsztatów integrujących psychologię z duchowością.  Regularnie (cztery razy w roku) prowadzi sesshin w Białym Domu w Antoniowie oraz  w Oddechowo.pl w Urlach, a także kurs Wprowadzenie do zen inicjujący na ścieżce zen.

Książki Alexandra wydane w Polsce, w ramach Fundacji:

Stulecie WIlligisa Jagera (biografia)”  (2021/22)
JEST*365 Inspirujące cytaty na każdy dzień”  (2019)
Wprowadzenia do ZEN. Historia-Praktyka-Współczesność”  (2018)

ZEN w codzienności”  (2017)
Rozmowy o codzienności”  (2015), razem z Willigisem Jagerem

Wykład Alexandra (Teisho) podczas I szego dnia IX Sesshin Linii ZEN Pusta Chmura w Polsce.
Większość wykładów dostępnych jest w zakładce Mediateka lub na naszym kanale w YouTube.